Υπερηχογράφημα Αρχόμενης Κύησης Αυχενική Διαφάνια / Papp-A / Ρινικό Οστό

Πότε γίνεται το 1° υπερηχογράφημα κυήσεως;

Η πιο πρώιμη διάγνωση της κύησης επιτυγχάνεται με διακολπικό u/s, όταν η τιμή του test κύησης στο αίμα (β χοριακή γοναδοτροπίνη) είναι μεγαλύτερη από 1000 ΙU/L (Τότε αναγνωρίζεται μόνον ο σάκος της κύησης).

Γιατί γίνεται το 1° u/s;

 1. για την επιβεβαίωση του καλώς έχειν μιας αρχόμενης ενδομήτριας εγκυμοσύνης
 2. για τον προσδιορισμό της ηλικίας κυήσεως (έτσι κα­θορίζεται η πιθανή ημερομηνία τοκετού, προγραμ­ματίζονται οι προγεννητικές εξετάσεις - βιοχημικές εξετάσεις και πιθανές επεμβάσεις, π.χ. Αυχενική Δια­φάνεια- Papp-Α - aFP - FbCG - Λήψη τροφοβλάστης - Αμνιοπαρακέντηση) και
 3. για τον αποκλεισμό τυχόν άλλων προβλήματος όπως:
  1. παλίνδρομος κύηση (το έμβρυο δεν αναπτύσσεται και δε χτυπάει η καρδιά)
  2. πολύδυμος κύηση (περισσότερα του ενός έμβρυα)
  3. εξωμήτριος κύηση (κύηση εκτός της μήτρας - πολύ σοβαρό πρόβλημα)
  4. ατελής έκτρωση (εμφάνιση κολπικής αιμόρροιας)
  5. ανωμαλίες της μήτρας (δίκερως μήτρα- ινομυώματα)
 4.  

  Τι είναι το υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας-Ρινικό οστό και η μέτρηση των βιοχημικών δεικτών Α' τριμήνου (papp-a, f-b-hcg); Πότε εκτελείται και τι διαγιγνώσκει;

  Το υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας εκτελείται μεταξύ 11'ΐς και 14Γ1^ εβδομάδας της κύησης.

   

  Αυχενική Διαφάνεια: είναι υποηχογενής περιοχή πίσω από τον αυχένα του εμβρύου και παριστά συλλογή υγρού και ανάλογα από την μέτρηση της, αν είναι αυξημένη ή όχι, σχετίζεται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου (όπως σύνδρομο Down).

   

  Papp-a και F-HCG είναι ορμόνες που μετρώνται στο αίμα της εγκύου στο Α' τρίμηνο και αναλόγως των τιμών σχετί­ζονται με αυξημένο ή μη κίνδυνο για σύνδρομο Down.

   

  Ρινικό οστό: είναι η ύπαρξη ή υποπλασία του ρινικού οστού του εμβρύου πού αναγνωρίζεται από το υπερηχο­γράφημα και η απουσία του σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό επίσης με το σύνδρομο Down.

  Έτσι, βάσει των ανωτέρω, το υπερηχογράφημα της Αυχε­νικής Διαφάνειας έχει να κάνει με την ανίχνευση χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου, με τη χρησιμοποίηση ενός λογισμικού μαθηματικού και τον συνυπολογισμό ορισμένων στοιχείων, όπως ηλικία εγκύου, ηλικία κύησης, πάχος αυχενικής διαφάνειας, papp-a και f-bhcg, ρινικό οστό και προσδιορίζει τον στατιστικό κίνδυνο για σύνδρο­μο Down οποιασδήποτε κυοφορούσας γυναίκας.

Τι άλλο μπορεί να διαγνώσει το υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας;

Ανατομικές ανωμαλίες του εμβρύου. Το θέμα της υπερηχογραφικής διάγνωσης ανατομικών ανωμαλιών στο 1° τρίμηνο είναι εξίσου σημαντικό με την πρόβλεψη των χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

 

Το υπερηχογράφημα στις 11-14 εβδομάδες για την μέ­τρηση της αυχενικής διαφάνειας, σε συνδυασμό με τους βιοχημικούς δείκτες, είναι η καλύτερη μέθοδος για τη διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών, τόσο από πλευράς ευαισθησίας όσο και από πλευράς συχνότητας ψευδών θε­τικών αποτελεσμάτων.

 

Με αυτό το δεδομένο το υπερηχογράφημα στις 11-14 εβδομάδες μάς ανοίγει ένα παράθυρο στο 1° τρίμηνο, που μας προσφέρει τη δυνατότητα να ελέγξουμε την ανα­τομία του εμβρύου.

 

Πολλές μείζονες ανατομικές ανωμαλίες μπορούν να δια­γνωστούν από το 1° τρίμηνο και το σημαντικό είναι ότι οι ανωμαλίες που μπορούμε να διαγνώσουμε είναι ακριβώς αυτές για τις οποίες τα περισσότερα ζευγάρια θα προχω­ρούσαν σε διακοπή της κύησης.

 

Ο έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου σ' ένα πρωτόκολλο εξέτασης των εμβρυϊκών οργάνων περιλαμβάνει την απει­κόνιση του κρανίου, του εγκεφάλου, του προσώπου, της σπονδυλικής στήλης, της καρδιάς, των κοιλιακών τοιχω­μάτων, του στομάχου, των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως και των άνω και κάτω άκρων.

 

Επαφή

Νικολουδάκης Αντώνης

Ιατρείο Αθήνας:

Παπαδά 2 (γωνία με Λ.Μεσογείων), απέναντι από το σταθμό του METRO "Κατεχάκη".

Τηλ.: 210 6745788

Κιν.: 6944 621361

Ιατρείο Καλυβίων:

Σμηναγού Χρήστου Φιλίππου 10

Τηλ.: 22990 49630

Κιν.: 6944 258194


© 2015 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα MeLink-U - email: melinku2@gmail.com

Υλοποιήθηκε από Webnode